top of page

BESZÁMOLÓ 2023
Európai Szolidaritási Testület és a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület nemzetközi pályázat

Megvalósult eseményeink az E.S.C. programon belül 2022-ben:

Bevezető eseményünk: ahol a résztvevők a fenntartható tervezés, a körforgásos design és a biológiailag növeszthető anyagok témaköreibe kaphattak betekintést alapszinten.

Micélium és kombucha workshop: a másfél órás műhelyfoglalkozás során a résztvevők betekintést nyerhettek a gomba micélium, illetve bakteriális cellulóz alapú bioanyagok és a hozzájuk kapcsolódó biodesign tematikákba. A kétszer ismételt alkalom egy elméleti tudás átadásból és egy gyakorlati etapból állt. Az elméleti rész során a minél széleskörűbb elméleti ismeretszerzés volt a cél, aminek megsegítése érdekében egy vetített prezentáció formájában mutatta be a workshop vezető a biodesign kapcsolódó szegmenseit releváns szakmai példákkal alátámasztva az adott bioanyaggal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. A foglalkozás második felében pedig minden résztvevő összeállított egy kis méretű bioanyag növesztő közeget, gyakrolatban alkalmazhatta  az elméleti tudásanyagot. Ezeket a növesztő közegeket a résztvevők elvitték magukkal, és végigkövethették mindkét anyag életciklusát, és különféle utókezeléseknek vethették alá a növesztett matériákat, eltérő anyagkaraktereket kialakítva belőlük.

Öko festési eljárások workshop: az  ecodye tematikájú workshopra a magyar szcéna egyik legavatottabb növényi festő mesterét hívtuk el vendég előadónak Hajgató Sára személyében. Azért esett rá a választásunk, mert felhalmozott tudás anyagának, szemléltetőeszköz készletének köszönhetően sokkal komplexebb képet tudott felvázolni a workshop résztvevőinek, mint önkéntes csoportunk tagjai, akik kevesebb tapasztalattal rendelkeznek az ökofestés terén. A workshop kezdetén egy hosszabb elméleti blokkban Sára ismertette a növényi festés alapjait: a megfelelő organikus, festhető anyagokat, a különböző növényi- és ásványi alapú pácolási eljárásokat, valamint a hazai, lokálisan rendelkezésre álló festőnövény típusokat. A nagy mennyiségű ismeretanyag átadását megkönnyítette és szemléletessé tette az a nagyszámú anyagminta tábla, amin átláthatóan szerepeltek a festési kísérletek.

Az alkalom második felében a résztvevők növényi tintákkal kísérleteztek, hogy kipróbálják  a növényi festékek működését. 

Bioműanyagok workshop: A két részre osztható workshop első etapjábanban vetített prezentáció segítségével történt meg a bioműanyagok kontextusba helyezése, majd kisebb csoportokban hozták létre a résztvevők a workshop vezetők segítségével saját agar-agar alapú bioműanyag  anyag kísérleteiket különböző természetes pigmentek és szálerősítések alkalmazásával.

Digitális tervezés workshop: A ruhaipari 3D tervezés lehetőséget teremt a kísérletezésre különböző design variációk kipróbálására, anélül, hogy fizikai erőforrásokat, alapanyagokat kellene felhasználni, illetve segít minimalizálni a szabászati hulladék mennyiségét. Ezen a kurzuson a résztvevők kipróbálhatták a divat specifikus 3D modellezést, amit fizikai vagy csak digitálisan létező ruhák készítéséhez egyaránt  használhatnak. Az elméleti blokkban a résztevők megismerték az  iparági trendeket és új lehetőségeket, ezután egy digitális ruhát tervezhettek 3D-s valós idejű tervezés segítségével a CLO3D nevű programban.

bottom of page