top of page

Európai Szolidaritási Testület és a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület pályázat

Az Európai Szolidaritási Testület és a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület támogatásával valósul meg a 2022-es évet felölelő edukációs programunk. Célunk, hogy a biodesignnal és a fenntartható, organikus tervezéssel kapcsolatos ismereteket, tapasztalatokat szélesebb körben hozzáférhetővé tegyük. Az a benyomásunk, hogy ebben a témakörben nagyon kevés a megosztásra kerülő érdemi információ, ezért fontosnak tartjuk, hogy hozzájáruljunk a bio designnal kapcsolatos hazai diskurzus előmozdításához. Célunk, hogy innovatív módszerek, metódusok bevonásával olyan edukációs tartalmakat osszunk meg a program résztvevőivel, amelyek az organikus design jelentősége mellett rávilágítanak a fenntarthatósággal kapcsolatos társadalmi felelősségvállalás fontosságára is.

A program során tíz workshopon járjuk körbe a résztvevőkkel a fenntartható gondolkodás és tervezés mibenlétét. Az alkalmak topikjai a fenntartható, organikus design köré csoportosulnak. Ezen belül teret kapnak a növeszthető alapanyagok (kombucha, micélium), a főzéssel elsődleges hulladékból előállítható bioplasztikok és a különböző növényi festési eljárások (ecodye, ecoprint). Egy-egy workshop során elméleti és praktikus tudásátadás is történik, minek köszönhetően a résztvevők aktívan, saját tapasztalatokat szerezve kapnak képet a fenntartható tervezés mibenlétéről. A workshopok mellett szervezünk field tripeket is, ahol a résztvevők betekintést nyerhetnek abba, hogy a fenntartható tervezési modellek hogyan működnek éles piaci helyzetekben.

Az edukációs program elsődleges célcsoportja a fiatal, szakképzésben és felsőoktatásban részt vevő ifjúsági réteg. Ezen belül fő fókuszt jelentenek azok a 16 és 35 év közötti lányok/nők, akik nyitottak a fenntartható tervezés és életmód felé, és korlátozott anyagi lehetőségeik okán nem tudnak eljutni hasonló workshopokra. Ebből kifolyólag a program összes alkalma ingyenes. Az egyes témák olyan formában lettek kialakítva, hogy előképzettség nélkül is érthetők, befogadhatók és saját munkásságba, szemléletmódba beépíthetőek az elhangzó tartalmak.

Márföldi Dóri
output-onlinepngtools (4) (1).png
290633255_5075443882572449_5626290252998812760_n.jpg
bottom of page