top of page

Micélium anyagkutatás

A biodesign megjelenésének köszönhetően napjainban számos innovatív alapanyag vonódik be a tervezés különböző szegmenseibe. Ezek közül kiemelt figyelmet érdemelnek a növeszthető matériák. Ezek olyan élő organizmusok, amik önmagukat megszervezve alkotnak design szempontból releváns anyag karaktereket.

A növeszthető anyagok egyik fő csoportját a gombamicélium alapú matériák adják. A micélium a gombák vegetatív struktúrája, ami az adott növesztő közegtől és utókezeléstől függően számos minőséget képes felvenni. Ezekben az anyagokban stabil tulajdonságaiknak köszönhetően számos potenciál rejlik. A biodesign területén belül megannyi anyagkutatás folyik a témában. Mivel ez egy viszonylag új terület, az ezzel foglalkozó kutatók, designerek elsődleges feladata a field feltérképezése, a megfelelő keretek megteremtése és a szegmens definiálása.

 

Anyagkutatási folyamataimban én is javarészt ezzel foglalkozom. Az élő anyaggal együttműködve, elsősorban a folyamat minél széleskörűbb feltérképezésére fókuszálva igyekszem a lehető legtöbb micéliumból növeszthető anyag karaktert megismerni. Kutatásom fő fókusza a fenntartható struktúra képzés, ezen belül micélium kompozitokat növesztek és vizsgálok.

 

A létrejövő anyagoknál a micélium jelenti a kötőanyagot, ami átszövi az adott magas cellulóztartalmú, mezőgazdasági vagy textilipari hulladékot, kialakítva egy stabil tulajdonságokkal rendelkező kompozitot. A tápközeg felállításánál lehetőség szerint olyan anyagokat igyekszem használni, amik elsődleges hulladéknak számítanak. Ennek köszönhetően kísérleteimmel a ciklikus design szemléletét is erősítem. Az így létrejövő anyagok utókezeléstől függően a betontól a hungarocellig számos karaktert képesek felvenni. E mellett teljesen víz- és tűzállóak, ami számos felhasználási utat nyit például a belsőépítészet területén.

Márföldi Dóri
290811762_433288075128487_8069091416355328468_n.jpg
bottom of page