top of page

Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíj – Elemi design – Mikroorganizmusok és a slow design

Fiatal tervezőként már a diplomázás évében kialakult bennem, hogy a fenntarthatóbb törekvések és az anyagközpontú tervezés iránt érdeklődöm leginkább. Kritikai szemléletem mentén ezen témaköröknek is egy radikálisabb irányát, a növeszthető organikus alapanyagokat kezdtem kutatni.

A bakteriális cellulóz egy olyan mikroorganizmus, amely egy speciális fermentációs folyamat mellékterméke, ahol ecetsav-baktériumok, tejsavbaktériumok és élesztőgombák kapcsolódnak egymással. A tápközege folyadék, leggyakrabban zöld vagy fekete tea, amely kellő tápanyagforrást biztosít számára. Ezen kívül cukorra van szükség, hogy a glükóz segítsen a fermentáció elindulásában. A folyadék felszínén – ahol az oldat és a levegőben található oxigén találkozik – képződik a speciális membránréteg, amelyből később szárítás után kapunk alapanyagot. Ennek karakterisztikája a növesztési körülményektől - mint az időtartam, a hőmérséklet, a tápközeg jellege – függően változik, fóliához, műbőrhöz, bőrhöz hasonlítják leggyakrabban.

Az anyag a fejlődő kortárs designban már több, mint 10 éve ad kísérletezési potenciált a tervezők, kutatók számára, ami számos előnyös, tervezhető tulajdonságának köszönhető.

Ilyen tulajdonságai, hogy bármilyen formájú felületet nanoméretekig kitölt növekedése során, szakítószilárdsága igen magas és nagy vízfelvevő képességének köszönhetően organikus pigmentekkel jól színezhető. A környezetre gyakorolt lábnyoma csekély azokhoz az anyagokhoz képest, amelyek funkcionális tulajdonságainak kiváltásával kísérleteznek ma a tervezők. Növesztéséhez – a 20 és 30 °C fokon kívül - nincs szükség semmilyen speciális körülményre, így lokációtól függetlenül adaptálható a világon bárhol. Továbbá teljesen organikusan termeszthető és biológiailag komposztálható az anyag az elhasználódás után.

2020-tól lehetőségem nyílt a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasaként mélyreható kísérletezést és anyagkutatást végezni a témában, amely számomra is meglepetésekben bővelkedik. Ösztöndíjas témám főként a kombucha kultúrán növesztett bakteriális cellulózra fókuszál és annak lehetőségeire, milyen különböző kapcsolódási pontok vannak e növeszthető anyag és a slow design metódusai között.

Jelenleg az első konceptuális tárgykollekcióm készül, amely micélium blokkok és kombucha alapanyag természetes és mesterséges szövődésével képződik. Emellett folyamatos kutatást végzek a bakteriális cellulóz mély és sok irányból történő megismerésére, a tápközegek sokrétűségét és a megmunkálást véve fókuszba.

Kis-Baraksó Alexandra
DSC_9245 (1).jpg
bottom of page